lördag 1 maj 2010

1 maj

Första maj firandet är över för i år. Fler personer än på länge i vårat demonstrationståg. Bra talare, Nina Örnfjäder företrädde ungdomarna och SSU, blivande kommunalrådet Tomas Kronstål, riksdagsmannen Christer Örnfjäder, blivande ordföranden i socialnämnden Angelica Katsanidou och landstingsrådet Anders Henriksson.


Anders Henriksson talade väl om den förändring som han och övriga rödgröna politiker i landstinget gjort i landstingets verksamhet.

Förändringar som idag visar sig genom att vårat landsting har Sveriges kortaste vårdköer och bland de nöjdaste vårdtagarna i landet.

Men den rödgröna majoriteten är inte nöjda med detta utan vill bli ännu bättre.

Samtliga talare tog också upp de förändringar och återställare som de rödgröna vill göra efter valsegern i september, där man jämför Reinfeldt o co orättvisa politik. En orättvis politik där man vill fortsätta att göra skattesänkningar som ger mer pengar till de rika och som dessutom är på lånade pengar. Samtidigt minska pengarna till den gemensamma välfärden vilket riskerar att lösa ut massuppsägningar bland välfärdsarbetarna i kommuner och landsting. Dessa massuppsägningar leder i sin tur till betydligt sämre vård, skola och omsorg.

Allt detta vill de rödgröna ändra på för att Sverige åter skall bli ett välfärdsland.



Den moderata identitetskris som här i Västervik utmynnat i att de helt plötsligt efter år av försök att avskaffa 1 maj som helgdag, nu själva ville fira arbetarnas egen dag.

Jag blev besviken av det lilla jag såg av deras firande när vi marscherade förbi. Inga arbetarröda fanor, inga plakat eller banderoller som krävde arbete åt alla eller andra väl inarbetade paroller som skulle gynna arbetarna.

Men moderater har väl aldrig förstått vad en arbetare är, för härom året när de införde jippot att utse Sveriges bästa arbetare gick priset till en småföretagare.

Jag har absolut ingenting emot småföretagare eller det enorma arbete de lägger ner i sina företag, men i min värld är en arbetare anställd och utför de arbeten som de blir beordrade till att göra.

Moderaternas 1 maj firande var inte heller välbesökt, utan jag såg mest deras egna valarbetare på det glest besökta stortorget.

Det kommer säkert stå något annat i måndagens VT, men då har man säker räknat alla som gått förbi under de timmar de hade sitt möte, oavsett om de var på väg till det riktiga demonstrationståget eller bara lördagsshoppade.



Stannade också till vid socialisternas 1 maj firande i Stadsparken när jag var på väg hem. Tyckte de hade lite färre besökare än tidigare, men den som talade under de minuter jag lyssnade gjorde inga överraskande uttalanden. De vill bland annat lösa arbetslösheten med att pensionera från 60 år samt gå ned till 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, men att ta ansvar har väl inte heller varit deras bästa kännetecken.



Som slutord kan jag bara säga att årets 1 maj ger bra vibbar, vi har en bra och genomtänkt politik, till riksdag, landsting och kommun, att föra fram tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Väljarna har till stor del insett att Reinfeldt o co’s politik faktiskt är förödande för den svenska välfärden.

Jag hoppas att det skitkastande som regeringsföreträdare börjat med, och som VT’s politiska redaktör Ola Mårtensson hakat på, slår tillbaka på dem själva, och att vi, trots att det kliar i fingrarna, inte kasta tillbaka.

För vi har den bästa politiken för att leda välfärdsstaten Sverige in i framtiden.


Läs mer på min politikerblogg på VT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar