söndag 9 maj 2010

Lögndetektorn och Tvättstugan

Aftonbladet drar nu igång en mycket intressant granskning av politikers uttalanden och påstående. Man kallar idén för ”Lögndetektorn”.

Idén kommer från USA där St Petersburg Times 2007 startade hemsidan polifact.com. Polifact fick sitt stora genombrott under det senaste presidentvalet. Polifact tilldelades 2009 det prestigefyllda Pulitzerpriset.

Nu hoppas Aftonbladet att Lögndetektorn skall få en liknande genomslagskraft i Sverige.

Jag tycker att detta är ett mycket bra initiativ och hoppas att granskningen av de olika politiska utspelen skall granskas objektivt och rättvist. En riktigt objektiv granskning av politikers uttalande leder inte bara till att sanningen kommer fram utan också till att politikerna kanske hejdar sig och tänker till innan de vräker ur sig något som de inte riktigt har koll på om det stämmer eller ej.

Först ut i Lögndetektorn var Anders Borg och hans attack på de rödgrönas kilometerskatt på tunga lastbilar. Borg får bakläxa på sin uträkning av hur mycket kilometerskatten egentligen kommer att kosta åkarna. Borgs beräkning får betyget ”Mer falskt än sant”, på en skala som även innehåller betygen: Ute och cyklar, som är det sämsta betyget, falskt, mer falskt än sant, mer sant än falskt och sant.
Nu bör det påtalas att Aftonbladets Lögndetektorn inte är den första efterföljaren av Polifact i Sverige. Tvättstugan ( http://kemtvatten.blogspot.com/) har redan varit igång ett tag och tvättat ren vissa av de politiska utspel som redan gjorts.

Det kommer att vara mycket intressant att följa utvecklingen av både Lögndetektorn och Tvättstugan framöver och förhoppningsvis kommer bägge att hjälpa väljarna att sortera ut de politiska utspel som inte är sanna.

 
Läs mer
 
Anders Borg i Lögndetektorn
 
Lögndetektorn
 
Tvättstugan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar