tisdag 4 maj 2010

4 års regerande är som ett Vasalopp

4 års regerande är som ett Vasalopp, men inte det Vasalopp som går av stapeln första söndagen i mars varje år, utan mer som öppet spår.

Det finns egentligen inga andra att tävla mot som regering, då alla länder har olika förutsättningar. Visst jämförelser kan göras, men ofta blir de fel då länderna ser så olika ut i lagar och kultur.
Därför öppet spår, då tävlar man bara mot sig själv.

Men den stora liknelsen är att precis som i Vasaloppet där det finns fäbodar att stanna till i för att äta, dricka och valla om, har regeringen möjlighet att med de olika budgetpropositionerna ändra taktik efter vädret eller konjunktur.

Nu gjorde regeringen Reinfeldt inte det. Trots en politik lagd i solsken, medvind och nedförslut, ändrade man inte den när det blev regn, uppförsbacke och motvind i stormklass.

Tänk om Vasaloppsåkarna betedde sig likadant.

Jag hade bra glid i Sälen så här ändras inget. Snacka om självplågare. Snacka om att slösa med resurserna.

Precis så gjorde regeringen Reinfeldt. Lågkonjunkturen svepte in över världen och lilla Sverige, med massarbetslöshet som följd.

Där stod Reinfeldt o co och gjorde ingenting.
Deras politik lagd i högkonjunktur, blev helt fel i lågkonjunktur.
De nyarbetslösa, de som drabbades av krisen, fick 1100 kr mindre i plånboken varje månad bara i a-kassa. Dessutom straffbeskattades dom tillsammans med de sjuka, de föräldralediga och pensionärerna.

Tanken med den tuffa politiken mot de arbetslösa var att de skulle tvingas ut i jobb, eller svälta ihjäl. Hungriga varjar jaga bäst, sa man från regeringshåll. Men om det inte finns något att jaga, om det inte finns tillräckligt med arbeten att söka. Om bara de starkaste vargarna kan hitta villebråd. Då är det synd om de svaga vargarna.

Men nu pratar vi inte om vargar, utan om människor. Följden av regeringen Reinfeldts passiva krispolitik ser vi  nu. Så gott som alla kommuner har fått ett ökat uttag av socialbidrag.

Det värsta med det är inte själva utbetalningarna av socialbidragen eller att många fler blir tvugna till att använda det, utan att man inte har rätt till socialbidrag förrän man sålt av sitt hem och det liv man byggt upp.

Alla dessa människor som nu har rätt till socialbidrag pga regeringens politik, har fått sälja av allt det som de byggt upp av hus, lägehet, kapitalvaror, bil och sparade pengar. Ja till och med sina barns sparade pengar, som kanske var tänkt till barnens körkort eller för att bygga upp barnens hem när de väl flyttar hemifrån.

Nej, regeringen Reinfeldt skulle ha vallat om när vädret blev sämre, för ett vasalopp är mycket krävande och att slösa på energi i onödan får förödande konsekvenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar