måndag 3 maj 2010

Skatter är som menstruation

Jag är man och har aldrig själv haft mens, men jag har svårt att tro att det är roligt att ha mens. Jag tror inte ens att det är trevligt, men jag tror att man kan vänja sig vid det.

Jag vet däremot att menstruationen är en förutsättning för att vi människor, och övriga däggdjur, skall kunna leva vidare som art.

Det är samma sak med skatt.

Skatt är inte särskilt roligt att betala. Det är inte ens trevligt att varje månad se de pengar som försvinner iväg till stat, landsting och kommun.


Men jag vet att det är en förutsättning för att välfärdsstaten Sverige skall kunna leva vidare.


I gårdagens korta debatt i agenda, mellan Anders Borg och Tomas Östros, fick debattörerna aldrig någon riktig chans att beskriva varför skatter är så viktiga för Sverige.

Tomas Östros nämnde det i början vid ett par tillfällen, men fick ingen chans att utveckla den frågan som egentligen är viktigare än hur mycket vi betalar i skatt.

Frågan om varför vi betalar skatt, för skatter är inget mål utan ett medel för att nå målet om välfärdsstaten Sverige.


Under Reinfeldt o co dryga 3 år i regeringsställning har skatterna sänkts med ca 100 miljarder. Reinfeldt har till och med gått ut och erkänt, i efterhand, att skattesänkningarna var den mest prioriterade frågan i förra valet.

Smart om man eftersträvar makten till varje pris men oärligt och fult att mörka i den frågan, för om deras riktiga agenda kommit fram hade de inte vunnit valet 2006.


Dessa enorma skattesänkningar samtidigt som kostnader förts över från staten till kommunerna.

Exempelvis så har Reinfeldt o co infört medfinansiering vid infrastrukturssatsningar, vilket innebär att landstingets pengar och kommunala pengar som borde gå till vård, skola och omsorg används för att bygga bättre vägar och järnvägar.


De försämringar som Reinfeldt o co gjort i våra socialförsäkringar innebär att nästan alla våra kommuner fått ett ökat socialbidragsberoende bland sina medborgare och därmed högre kostnader.


Allt detta innebär att den välfärdsstat som byggds upp under nästan 100 år nu håller på att raseras och att de skatteökningar som de rödgröna nu för fram är tvunget för starta återupplivningen för välfärdsstaten Sverige.


En återupplivning och en rehabilitering som kommer att ta tid.


Jag lovar att patienten Välfärdsstaten Sverige inte kommer att kastas ut efter 450 dagar, som Reinfeldt o co gör med långtidssjuka idag, utan att vi kommer att fortsätta rehabiliteringen tills patienten Välfärdsstaten Sverige kan stå på egna ben, och detta med hjälp av skatter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar