torsdag 20 maj 2010

Regeringen Reinfeldt riskerar arbetares hälsa

I tisdags dog 2 arbetare i en arbetsolycka i Malmberget. Mina tankar är hos de anhöriga.
Alla dödsolyckor är tragiska, oavsett var de sker, men att arbetsmiljön i Sverige 2010 skall behöva kosta människor livet är minst lika tragiskt.
Arbetsmiljöarbetet borde bli bättre och bättre med tiden, men i Sverige har arbetsmiljöarbetet tagit rejäla kliv tillbaka under regeringen Reinfeldt.
Jag vill inte på något sätt göra regeringen Reinfeldt ansvarig för gårdagens dödsolycka, men om Reinfeldt o co’s och deras nedrustning av arbetsmiljöarbetet får fortsätta ytterligare 4 år, så kommer människor att skadas, eller i värsta fall dödas helt i onödan.

Arbetslivsinstitutet lades ner.

Regeringen Reinfeldt lade 2007 ner Arbetslivsinstitutet, som var ett nationellt kunskapscentrum för arbetslivsfrågor. Därmed försvann vårt nationella institut och den samlade överblicken över forskningen inom arbetsmiljöområdet. När Arbetslivsinstitutet lades ner rycktes dessutom ett par hundra miljoner kronor bort från forskningen om arbetslivet.
År av forskning i världsklass kastades bort på beställning av Svenskt Näringsliv, som inte vill bekosta ett ordentligt skydd åt de svenska arbetstagarna.
Arbetslivsinstitutet ansågs vara politiskt då de gick fackföreningarna till mötes om så bra arbetsmiljö som möjligt på våra svenska arbetsplatser. Ett tydligt exempel på vem som regeringen Reinfeldt egentligen vill värna om.

I och med nedläggningen av Arbetsmiljöinstitutet har också kostnaderna för att utbilda arbetsgivare och skyddsombud ökat.
Utbildningsinsatser som tidigare var gratis måste nu köpas av arbetsgivarna. Detta innebär som ni alla förstår att de arbetsgivare som har det tufft ekonomiskt troligen inte prioriterar arbetsmiljöutbildningar. Vi har med andra ord fått en kostnad för arbetsmiljön inte bara för åtgärder utan även för kunskap, vilket i längden är förödande för alla löntagare.

Minskade resurser till Arbetsmiljöverket.

Regeringen Reinfeldt har också minskat Arbetsmiljöverkets resurser med 160 miljoner vilket är 1/3 av verkets budget. Detta har inneburit att arbetsmiljöinspektionerna fått minskas betydligt. Numera åker inspektörerna bara ut vid akuta ärenden.
Deras rådgivande inspektioner som förut haft en mycket bra förebyggande verkan utförs bara i undantagsfall. Skyddsombuden får därmed ännu mindre möjligheter att rådfråga inspektörerna i viktiga frågor rörande skyddsombudens arbete med arbetsmiljön på sina arbetsplatser.

Regeringen Reinfeldt har gjort en satsning på arbetsmiljön. Detta genom att tillföra 33 miljoner till Arbetsmiljöverket för en informationsinsats.
Arbetsplatserna skall få smilies i olika färger beroende på arbetsmiljöns beskaffenheter. Grön för bra arbetsmiljö och röd för dålig.
Det hade varit betydligt bättre om de pengarna hade gått till riktiga inspektioner med krav på arbetsmiljöförbättrande åtgärder istället för att sätta betyg på arbetsmiljön.
Jag kan inte ens föreställa mig hur jag skulle må om min arbetsplats fick en röd smilie, och arbetsgivaren stod handfallen i brist på kunskap om hur han skall kunna förbättra arbetsmiljön. Snacka om att dra Svarte Petter.

Ingen regering för arbetare.

Regeringen Reinfeldt har tydligt med dessa åtgärder visat vems sida man står på, arbetarnas eller kapitalets. När man ser detta svart på vitt så ter sig moderaternas benämning på sig själva som arbetarparti, ännu mer som en skymf mot alla arbetare.

1 kommentar: