torsdag 16 juni 2011

Industrifacket Metalls kongress 1.

Jag har tänkt blogga här under kongressen med de tankar och funderingar jag får ifrån vårat högst beslutande organ.




Så börjar det då dra ihop sig till kongress. Imorgon bär det av till huvudstaden för att sen kongressa på Älvsjömässan i dagarna 4. Tåget går alldeles för tidigt och jag får tassa försiktigt för att inte väcka tuppen.

Mycket kommer att avhandlas, sedvanliga val till förbundsuppdrag, behandling av inkomna motioner och mycket annat smått och gott.

Även en del nytänkande har man från förbundshåll fått in i kongressandet. Jag tänker då på de seminarier som kommer att föregå de olika blocken som man delat in kongressens beslutsfaser i.

Vår organisation och starkt medlemskap, Våra arbetsplatser och utvecklingen av hållbara arbeten och Vårt samhälle och solidariteten, heter de tre blocken som då kommer att diskuteras på seminarierna. I seminarierna kommer en hel del känt folk att sitta med men även en hel del överraskningar har utlovats.

Överraskningar i form av personer som man inte trodde skulle dyka upp på en IF Metall kongress. Tanken är att få lite input från personer utanför den lilla låda som vi sitter i, och den tanken är riktigt bra. Vi har för lätt att snöa in oss i vårat eget tänk lite för ofta.

Här har även du som sitter hemma eller är på jobbet en chans att få din åsikt framförd via sms eller på facebook.

Det kommer att bli intressant att se hur dessa nymodigheter kommer att tas emot.



Den frågan som jag tycker är viktigas är de diskussioner och beslut som kommer att tas om de handlingslinjer som förbundsstyrelsen tagit fram som förslag.

Förr om åren har en Programförklaring arbetats fram vid varje kongress, men till denna kongress vill man från förbundets sida istället ta fram handlingslinjer. Skillnaden är att programförklaringen var en bra skriven text om hur vi i IF Metall ser på många saker, men den var inte särskilt konkret, men istället riktigt ideologisk. Handlingslinjerna är mer konkreta.

Detta innebär då för avdelningarna att den tidigare programförklaringens ideologiska inriktning som inte gav några direkta pekpinnar till avdelningarna om vad de skulle göra för verksamhet försvinner och byts ut mot handlingslinjernas mer direkta krav på verksamheter till avdelningarna.

Jag vet inte riktigt vad som är bäst, men det som oroar mig är varifrån avdelningarna skall få de extra resurser som det innebär när fler aktiviteter verksamheter skall bedrivas av avdelningarna än de som normalavdelningen gör idag.

För jag har ännu inte hört talas om den avdelningen som säger att de inte har nog att göra. Jag har inte hört någon ombudsman säga att det är för lite att göra, eller någon avdelning som haft problem med att aktivera alla förtroendevalda som står på kö utanför expeditionen väntande på verksamhet att bedriva.

Risken är också att den organisationsförändring som nu genomförs där avdelningarna skall växa i geografi och gå från 52 till 37 får oss att tappa förtroendevalda, precis som vi gjorde vid sammanslagningen mellan förbunden 2006.

Då finns det ännu mindre resurser än idag.

När vi nu kommer också att ha fullt upp med att försöka arbeta ihop de nya avdelningarna skall vi också få helt nya verksamheter till våra kontor och avdelningar.

De nya verksamheterna är bland annat att vi i varje avdelning skall utarbeta lokala planer i arbetet med att främja industriell utveckling och sysselsättning i regionen. En plan som det sen skall arbetas med.

Avdelningarna skall matcha arbetslösa mot möjliga jobb i industrin. Vi skall med andra ord skapa system och organisation för att bedriva en egen arbetsförmedling, fast i mindre format.

Avdelningarna skall utse förändringsledare som skall öka aktiviteten och initiativen i avdelningens företags utveckling, genom att skapa insatser för att utveckla hållbara arbeten i företagen, bygga nätverk och stödja utvecklingsarbetet.

Dessa verksamheter finns idag redan i förbundet på en eller flera avdelningar, men att kräva att alla avdelningar skall utöka sin verksamhet med dessa tre och samtidigt hålla kostnaderna på samma nivå som idag är inte möjligt utan att annan verksamhet blir lidande.

Denna fråga är därför för mig den enskilt viktigaste och om avdelningarna får de resurser som krävs har jag inget att erinra mot verksamheterna som är riktigt bra och viktiga, men inte viktigare än den verksamhet vi bedriver idag.

Idag var jag lite negativ märker jag, vi får se hur jag är imorgon då kongressen går igång.

 
Andra som bloggar om IF Metalls kongress är eller andra intressanta saker är: Leine Johansson, Göran Johansson, Kaj Raving, Camilla Wedin, samt Peter Högberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar