måndag 20 juni 2011

En demokratisk sannsaga

Hade det som hände på IF Metalls kongress igår hänt i USA så hade det snart skrivits både böcker och gjorts filmer om det.


Det som hände var ett tydligt tecken på att demokratin verkligen lever i fackföreningsrörelsen och då främst i IF Metall.

Vad var det då som hände?

Det var något så enkelt som en motion skriven av ett par vanliga IF Metall medlemmar.

De två killarna hade upptäckt något i den fackliga verksamheten som de inte tyckte om. De diskuterade frågan emellan sig och tog till slut beslutet att göra något åt det. De kollade vad de kunde göra och skrev sen en motion till IF Metalls kongress med innebörden att förändra det de tyckte var fel.

Motionen som var en så kallad enskild motion, dvs. den hade varken fackklubb eller avdelning bakom sig, och enskilda motioner brukar ha riktigt svårt att få med sig rösterna på kongresser.

När motionstiden var slut och förbundsstyrelsen behandlat motionerna ansåg förbundsstyrelsen att killarnas motion inte skulle få förbundsstyrelsens stöd och att förbundsstyrelsen rekommenderade kongressen att avslå motionen.

Killarna jobbade på och en av dem lyckade också få möjligheten att åka med som ombud till kongressen.

Under kongressen tog denna kille alla möjligheter att informera andra ombud om deras motion och vikten av att den skulle bli bifallen av kongressen.

När killens motion skulle debatteras stod killen själv i talarstolen och framförde sina åsikter för och bad kongressen att bifalla motionen.

Mot sig hade han förbundsstyrelsens tunga representant, som ivrigt och hårt förespråkade att motionen inte skulle bifallas.

Jag ser nästan sceneriet framför mig i den Hollywood film detta hade kunnat bli.

När det skulle röstas blev det först sedvanliga ja rop på de båda förslagen bifall och avslag. Ordföranden ansåg att förbundsstyrelsens avslagsförslag var i majoritet.
Då begärde killen som skrivit motionen votering, vilket innebar att man återigen kollade vilken inställning kongressen hade i frågan, denna gång genom handuppräckning.
Återigen ansåg kongressens ordförande att förbundsstyrelsens avslag var i majoritet.
Killen som skrivit motionen var av en annan åsikt och begärde rösträkning. Då den elektroniska rösträkningen var klar stod det klart att killarna som skrivit motionen stod som segrare.
Kongressen hade med några rösters marginal bifallit motionen och den demokratiska sagan blev verklighet.

Den lilla medlemmen hade segrat och demokratins belackare hade än en gång fått fel.

Det går att förändra även stora tunga organisationer som IF Metall.



Andra som bloggar om IF Metalls kongress är eller andra intressanta saker är: Leine Johansson, Göran Johansson, Kaj Raving, Camilla Wedin, samt Peter Högberg

2 kommentarer:

  1. Det får en onekligen att tro att det finns hopp för demokratin!! :D

    Jag är förstås lite intresserad av vad motionen handlade om??

    Hälsningar
    Maria

    SvaraRadera
  2. Oj, den första kommentaren på min blogg!!!
    Och jag ser den inte förrän nu. :(
    Förlåt Maria.

    Ja, motionen handlade om hur förtroendevalda som jobbar fackligt på avdelningen eller förbundet skall kunna få arbetstidsförkortningsledighet på samma sätt som övriga medlemmar. Idag får de förtroendevalda som jobbar fackligt på avdelning och förbund ersättning för arbetstidsförkortningen inbetalt på sitt pensionskonto, vilket kan innebära att de måste ta ut semester när deras ordinarie arbetsplats bommar igen på klämdagar eller vid jul.

    SvaraRadera