onsdag 10 augusti 2011

När okunskap riskerar att blir makt.

Ett flertal moderata riksdagsmän, bland annat Hanif Bali och Lars Beckman har under sommaren framfört åsikter som fått mig att börja fundera på deras kunskaper. Hur har de kunnat bli riksdagsledamöter utan att kunskap om något så viktigt i deras arbete som den svenska Regeringsformen.
Regeringsformen är det som styr hur riksdag och regering skall fungera, ja helt enkelt hur vår representativa demokrati fungerar. Bland annat så säger Regeringsformen att regeringen lägger förslag som sen riksdagen skall rösta om. Det är med andra ord regeringens ansvar att lägga förslag till riksdagen, så att en majoritet av riksdagens ledamöter rösta för regeringens förlag. Ja, om regeringen vill bedriva en aktiv politik vill säga.


Nu påstår ett flertal moderata riksdagsmän att det är oppositionens fel att regeringens förslag om ett femte jobbskatteavdrag riskerar att falla nu i höst. En av riksdagsmännen har till och med gått så långt att han tror att högerextremister kommer att ta över Sverige om sverigedemokraterna röstar med den övriga oppositionen och därmed fäller regeringens förslag.


Vi kan pedagogiskt jämföra regeringen med en bilmekaniker, regeringens idé med en halvdålig bil som skall förvandlas till ett förslag och riksdagen med bilprovningen. Bilmekanikern får in en halvdålig bil, som han måste fixa till så den kan bli körduglig. Han mekar och fixar tills han är nöjd sen lämnar han in bilen till bilprovningen och i regel får bilen godkänt. Om bilmekanikern inte får bilen igenom bilprovningen har han gjort ett dåligt jobb.


Om bilmekanikern har så stor tro på sig själv att han tror sig kunna få igenom en upphottad och jättetrimmad bil men med de klena originalbromsarna, jämför femte skatteavdraget, så kan man till och med snacka om tjänstefel.


När sen bilmekanikern och hela hans verkstad står och skyller allt på bilprovningen blir det helt plötsligt en parodi.


Men det fula i kråksången är att den breda allmänheten inte heller har så goda kunskaper om Regeringsformen. Så om de dåligt utbildade moderata riksdagsmännen fortsätter att beskriva verkligheten utifrån en felaktig vinkel tillräckligt länge utan motstånd och tillrättavisanden kan väljarna också få en skev bild av hur regering och riksdag egentligen skall fungera.


Därför är det viktigt att vi som föredrar den rätta verklighetsbeskrivningen fortsätter att sprida sanningen, för annars kan okunskap bli makt.



Läs även vad Björn Fridén skriver på Alliansfritt Sverige.




3 kommentarer:

  1. Alliansen vinner alla voteringar av egen kraft. Det är enbart när s och sd pratar ihop sig, vilket har skett flera gånger under våren, som alliansen förlorar en votering. Statsministern har också varit tydlig. Hellre förlora en votering i Riksdagen än att prata med rasister. Håkan Juholt är tyvärr inte lika tydlig utan s har till och med förhandlat med s, vilket är att ge rasister inflytande i Sveriges Riksdag. Det beklagar jag

    SvaraRadera
  2. @Lars Beckman :
    Så detta stämmer inte alls då ?
    http://www.dn.se/nyheter/politik/sd-stoder-regeringen-9-ganger-av-10

    De hittills viktigaste frågorna SD påverkat gäller stoppet för försäljning av vissa statliga bolag och besparingar i regeringskansliet.

    Men det är regeringen som dragit nytta av SD:s vågmästarroll i riksdagen. Under de första sex månaderna har partiet i nio fall av tio stött regeringen.

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentaren Lars.
    Jag vill bara informera dig om att ni borgare saknar majoritet i riksdagen och att ni bara med hjälp av andra partiers röster eller nedlagda röster kan få majoritet.
    Sen är jag fullt införståd med att SD har fått en vågmästarroll.
    Men så länge SD inte får något tillbaka för sina röster så har inte främlingsfientligheten och högerextremismen gjort några ytterligare framsteg.

    SvaraRadera