lördag 18 juni 2011

Industrifacket Metalls kongress 4.

När jag skriver det här pågår en paneldebatt med Ylva Johansson, socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Jens Orback, generalsekreterare på Palmecentret, Jyrki Raina, IMF (Internationella Metall Federationen, Anders Lago, ordförande HSB men mer känd som kommunordförande i Södertälje under många år samt Carina Lundberg, Folksam.


Paneldebatten kan följas även på Facebook där man även kan ställa frågor som eventuellt tas upp. I själva kongressalen finns det också möjligheter för kongressombuden att ställa frågor till panelen.

Vid flera tillfällen togs frågor upp av de som lämnats på Facebook, dessutom fick ett antal av kongressdeltagarna ställa sina frågor.

Hela detta grepp är nytt och jag tyckte det kändes bra med både frågeställandet från Facebook och från kongressdeltagarna. Däremot kändes själva paneldebatten lite väl långt ifrån de frågor som sen kommer att debatteras.

Men ett uttalande av Ylva Johansson angående FAS3 känns viktigt att ta med. Ylva Johansson fick frågan om hon kände till om något som liknar FAS3 finns i något annat land. Ylva Johansson svarar nekande på detta, hon känner inte till något annat land som gör något liknande. Hon menar att detta beror på att åtgärden inte har någon annan funktion än att sänka eller hålla tillbaka lönerna. Hon informerade om att nu har till och med Arbetsförmedlingen fått problem med att få ut arbetshandikappade i arbetslivet med lönebidrag då fas 3 är gratis.



Nu pågår den vanliga kongressdebatten där motioner stöts och blöts. Den debatten har varit härlig att lyssna på för viljan från motionärerna att få igenom sina förslag är stor, samtidigt som förbundsstyrelsens vilja att tillmötesgå motionärerna är på en bra nivå, men allt kan inte godkännas.

 
 
Andra som bloggar om IF Metalls kongress är eller andra intressanta saker är: Leine Johansson, Göran Johansson, Kaj Raving, Camilla Wedin, samt Peter Högberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar