onsdag 7 juli 2010

Wykman överdriver grovt.

Det märks att valrörelsen är i full gång. Politiker försöker hej villt att få till sig de väljare som ännu inte bestämt sig för hur de skall rösta.


Ibland försöker politikerna till och med få sympatier genom små felaktigheter och ibland genom grova överdrifter.


De borgerliga politikerna har sedan länge grovt överdrivit den utjämning av de sociala avgifterna som de rödgrön vill genomföra. De sociala avgifterna, som också kallas arbetsgivaravgifter, har genom den borgerliga regeringen sänkts för ungdomar upp till och med 26 år.

Nu vill de rödgröna jämna ut denna skillnad så att arbetsgivarna oavsett ålder på de anställda har samma avgift.


Borgarna har kallat detta för mycket och senast i raden med grova överdrifter var MUF’s ordförande Niklas Wykman, som i en intervjudebatt med Jytte Guteland på dn.se påstod att kostnaden för att anställa en ungdom skulle fördubblas.


Med en rätt snabb uträkning kan man komma till slutsatsen att Niklas Wykman inte ens är nära sanningen.


När jag gick i skolan fick jag lära mig att en fördubbling skull vara 100% av tidigare summa.

Jag kommer fram till att den lilla ökning som görs på en arbetsgivares lönekostnad för en ungdom bara är 13%, vilket är mycket långt ifrån de 100% som Wykman påstår.


Här kommer beräkningen:


Lön 18000 kr

Försäkring 972 kr

Sociala avgifter ungdom 2788 kr

Summa 21760 kr



Lön 18000 kr

Försäkring 972 kr

Sociala avgifter vuxen 5656 kr

Summa 24628 kr


Skillnaden blir 2868 kr vilket är 13% av 21760 kr.


Vad som sen glöms bort av borgarna i debatten om de sociala avgifterna på ungdomar är hur verkningslös och kostsam den varit för staten.

Ex har McDonalds fått ca 10 miljoner i månaden direkt i minskade kostnader utan att behöva anställa någon mer ungdom än de redan hade. Om man sen tar alla andra arbetsgivare som redan innan sänkningen var jätte duktiga på att ta till vara ungdomarnas arbetsvilja så förstår ni att reformen kostat ofantligt mycket pengar utan att någon enda ungdom fått jobb.

De rödgrön vill istället att dessa enorma summor skall gå till de ungdomar som verkligen behöver stöd för att få sitt hett eftertraktade jobb, vilket i min värld också är oändligt mycket smartare.


För varför skall ungdomar som är etablerade på arbetsmarknaden få hjälp till jobb de redan har genom att bli billigare för arbetsgivaren, när deras kompisar som är arbetslösa sätts i 3 månaders karantän innan de får hjälp.


Nej, denna kamp vinner inte borgarna, för ungdomarna ser igenom deras grova överdrifter och väljer hellre den rödgröna lösningen där behovet styr den hjälp som ges till de arbetslösa ungdomarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar