torsdag 23 januari 2014

Sådan är kapitalismen.

Av någon anledning började jag att tänka på den gamla slagdängan, ”Sådan är kapitalismen” när jag läste om det brev som hamburgerrestaurangen Max ägare skrivit till sina anställda och som sen blivit offentligt.

I brevet skriver ägarna att en valseger för oppositionen, skulle innebära en "fullständig katastrof" för branschen eftersom de vill "höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna".

Enligt Max egna ekonomiska redovisningar, här redovisade av ledarbloggen på Aftonbladet, ökade deras omsättning under 2012, vilket var det första året med den sänkta restaurangmomsen, med nära 11%. De 4 ägarna tog själva ut och delade på 100 miljoner. Trots detta blev vinsten efter skatt och andra avdrag och uttag hela 126 miljoner.

Det är dessa stackare som en återgång till den högre restaurangmomsen tydligen skulle innebära en fullständig katastrof för. De skulle kanske bara få möjlighet att ta ut 50 miljoner istället för 100 miljoner, men för att slippa halvera sina ynkliga löner hotar man istället att säga upp sina anställda.

Så oavsett vilka som vinner valet kommer Max ägare att fortsätta håva in miljoner, men de anställda får betala om de och resten av Sveriges befolkning röstar fram en regering som vill satsa verkningsfulla arbetsmarknadsåtgärder för att få arbetslösa i jobb, på skolan som bara blir sämre och sämre, på vården som inte heller blivit bättre under Reinfeldts regim och på omsorgen för våra äldre och handikapade.
 
Max ägare har nu gett ett ansikte åt den rena kapitalismen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar