söndag 29 maj 2011

Reinfeldts jakt på sjuka går in i fas 2.

Regeringen Reinfeldts jakt på sjuka går nu in i en ny förfärlig fas. I senaste numret av LO tidningen kan man läsa om Försäkringskassans senaste satsning på att jaga sjuka från sjukförsäkringen till arbetslöshet.

För att förstå det förfärliga med den senaste satsningen måste vi gå tillbaka till de försämringar som redan är gjorda.
 

Innan Reinfeldt kom till makten 2006 fanns det två sätt att få sjukersättning, eller sjukpension. Dels tidsbegränsad sjukersättning, och dels sjukersättning som varar livet ut.

Tidsbegränsad sjukersättning gavs till de som vid bedömningstillfället var arbetsoförmögna utifrån dåvarande regelverk, men där det fanns signaler på tillfrisknande.

Var det däremot helt fastställt att sjukbilden inte skulle förbättras fick man sjukersättning som ej var tidsbegränsad, dvs fram till 65 årsdagen.

Det Reinfeldt o co gjorde förutom att kraftigt förändra begreppet arbetsförmåga, var att ta bort möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning.

Kraven för att få den livslånga sjukersättningen förändrades också så att sjukdomsbilden skulle vara livet ut istället för arbetslivet ut.


Alla av er har sedan sett hur denna jakt på sjuka urartat i flertalet enskilda fall som upprört de flesta.


Nu är det dags igen. Alla som efter otroliga vedermödor till slut fått beslutet om att de blivit beviljade sjukersättning, personer som länge levt i ovisshet om sin ekonomiska framtid, människor som blivit mer sjuka av den grymma utredning som de utsatts för och som nu slagit sig till ro, skall nu återigen utredas och bedömas om de har rätt till sjukersättning.

Den nya lagen om att bara de som anses vara helt oförmögna till arbete livet ut skulle ha rätt till sjukersättning har varit i gång sen juli 2008 och nu bara knappa 3 år senare skall de bedömningar som därefter har gjort ifrågasättas igen.


Återigen skall sjuka människor behöva oroas för sin ekonomiska framtid, återigen skall människor bli mer sjuka pga den behandling som Reinfeldt o co, återigen skall dessa människor jagas, ifrågasättas och bedömas av Reinfeldts ohumana sjukförsäkringspolitik.

Bara 3 år efter att de bedömdes som alldeles för sjuka för att arbeta. Reinfeldts jakt på sjuka är i mina ögon grovt kränkande och inte värt ett samhälle som det svenska år 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar