måndag 14 februari 2011

AF tvingas ragga holländare då regeringen skiter i de arbetslösa.

Hörde på de lokala nyhetssändningarna nu på morgonen att många av regionens arbetsgivare har problem att hitta utbildad arbetskraft till de jobb som de nu vill börja rekrytera till.


För att råda bot på detta har arbetsförmedlingen i Kalmar varit på en mässa i Utrecht i Holland, för att locka utbildade holländare till våra arbetsgivare och vårat län. Från arbetsförmedlingen menar man att holländare är bra att rekrytera för att deras kultur liknar vår och för att holländare tydligen har relativt lätt för att lära sig svenska.

Under dagen har det också pressenterats en rapport från riksdagens utredningstjänst om FAS 3.

FAS 3 är den sista anhalten för våra arbetslösa kamrater och i FAS 3 är tanken att de arbetslösa skall få möjlighet att göra samhällsnytta. De kan då få lov att göra arbeten som annars inte skulle bli gjord. För den arbetsinsatsen får den arbetslösa maximalt 65% av sin tidigare lön. Många får inte ens det. Den arbetsgivare som tar hand om en arbetslös i FAS 3 får däremot, förutom gratis arbetskraft ca 5.000 kr i månaden.

Den som är i FAS 3 får ingen hjälp av arbetsförmedlingen, förutom att hitta en ”fas3” plats, de får inte heller delta i någon form av utbildning, inte ens på kvällar och helger.

Från Reinfeldts sida får vi ständigt höra att det är pga avhoppade studier som så många är långtidsarbetslösa, vilket rapporten slår hål på då den redovisar att så många som en femtedel av alla i FAS3 har eftergymnasial utbildning. Alltså 20% som har högskoleutbildning.

Regeringsföreträdare brukar också påstå att det är många i FAS 3 som är nära pensionsålder, vilket rapporten inte heller ger regeringen rätt i. Istället är det mer än tre femtedelar, 60%, som är under 55 år.

Så samtidigt som svenska arbetsförmedlingar jagar utbildad arbetskraft i Holland, finns det högutbildade svenskar utsorterade till FAS 3, där de lämnas åt sitt eget öde, då regeringen vägrar att låta denna kompetensreserv, utbilda sig till de jobb som arbetsgivarna redan nu eftersöker personal till.

Detta slöseri med människor är inte värdigt ett land 2011, men då skattesänkningar till välmående grupper i samhället går före samhällsnyttiga åtgärder kan det inte bli på annat sätt, och vi som ännu har våra arbeten kvar kan sätta på oss skygglapparna för att slippa se all den missär som regeringens politik för med sig till de som har haft sämre tur i livets lotteri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar